moneypot cover

Pomoć za baka Jasminku da ne završi na ulici

840 €récoltés sur 1 500 €
0 jour restant
21 Participations

Créée par Sasa Pesic

pour Jasminka Lužajic

Participer

Život je velika borba a zna da bude i veoma surov. Udruženje "Svi Srbi u Parizu" pokreće veliku akciju pomoći za Jasminku Lužajić (75), rodom iz Žabara, koja je u Francusku došla pre više od 30 godina, trenutno nastanjenu u pariskom predgrađu Bondy. Ovoj starici rođenoj 1948.godine, umro je suprug pre četiri godine kada počinje i njena velika životna borba. Ona se trenutno oporavlja od operacije kuka a preti joj izbacivanje na ulicu.

Juče se udruženju "Svi Srbi u Parizu" javio jedan Milan, koji nam je ispričao Jasminkinu priču i potražio pomoć za nju. Milan je slučajno upoznao baka Jasminku i u poslednje vreme pokušava da joj pomogne. Baka Jasminka živi sama u mestu Bondy, ne govori francuski jezik, a sredinom januara je polomila kuk tako što je pala u svom stanu. Pozvala je Milana koji je alarmirao hitnu pomoć i baka Jasminka je hospitalizovana i operisana. Od tog trenutka Milan polako se upoznaje sa veoma tužnom životnom pričom bespomoćne Srpkinje.

Baka Jasminka živi u socijalnom stanu i nema nikakvih primanja. Zbog toga što ne govori francuski jezik, nije se odazivala na poziv socijalnih službi i ukinuta su joj socijalna primanja RSA već duže vreme. U poslednje vreme nije plaćala stanarinu jer nije imala od čega da plati i dug je narastao na 5200 evra. Neku sitnu ušteđevinu koju je imala, trošila je za hranu a poslednjih meseci joj je pomagao i Milan.

Član udruženja "Svi Srbi u Parizu", Danica, danas je zajedno sa Milanom pregledala kompletnu dokumentaciju nesrećne starice i sledeći koraci su preduzeti: Najpre smo kontaktirali socijalnog radnika koji je dodeljen Jasminki, pripremamo dokumentaciju kako bi Jasminka dobila socijalnu pomoć za koju ima pravo u iznosu minimalne penzije u Francuskoj, podneće se zahtev za pomoć u vezi stanarine, a kada se baka Jasminka bude vratila kući zatražićemo da se pošalje osoba koja će joj pomagati u kući...Međutim trenutno ostaje jedan veliki problem a to je dug prema stanodavcu (Bondy Habitat) koji iznosi 5200 evra i zbog kojeg baka Jasminka može da se nađe na ulici.

Kada smo kontaktirali stanodavca dobili smo odgovor da se slažu da baka Jasminku ne isteraju na ulicu samo pod jednim uslovom. To je da se odmah uplate dve kirije, za ovaj i sledeći mesec. Što se tiče duga od oko 5200 evra zamolili smo stanodavca da reprogramira dug objasnivši celu Jasminkinu situaciju. Bondy Habitat je pristao na reprogramiranje duga onog trenutka kada baka Jasminka počne da prima socijalnu pomoć ali ponavljamo pod uslovom da se u narednim danima uplate dve kirije.

Baka Jasminka se oporavlja u rehabilitacionom centru posle operacije i trenutno je u kolicima. Iz rehabilitacionoh centra treba da bude prebačena u bolnicu 27.marta kako bi joj se proverilo kompletno zdravstveno stanje. Da bi imala gde da se vrati, i da ne bude izbačena na ulicu, hitno je potrebno prikupiti sumu od 1500 evra koja bi pokrila troškove dve kirije i duga za struju koju baka Jasminka ima. Za to vreme Danica i Milan sa socijalnim službama rade na kompletiranju dokumentacije kako bi baka Jasminka primala socijalnu pomoć.

Kao što smo to radili i za deda Milovana koji je 15 godina spavao u garaži podzemnog parkinga, tako smo na specijalizovanom francuskom sajtu otvorili kasu gde možete da uplatite i pomognete da baka Jasminka ne završi na ulici. Svaki dan je bitan. Hvala unapred.

Participer